dinsdag 1 februari 2011

Nananah



Soms heb je van die liedjes, die dagenlang door blijven zoemen in je hoofd. Ben je ze eindelijk een poosje kwijt, dan hoor je ze weer en begint het gezoem weer. Oorwurm, dat is best wel een goede benaming voor zo'n liedje.

Wikipedia geeft de volgende verklaring voor de term:
'Oorwurm is een term uit de muziektheorie. Een oorwurm is een melodie, of een stukje daarvan, die in je hoofd blijft hangen, maar waar je geen prijs op stelt. Het heeft dus slechts figuurlijk te maken met het insect oorwurm.

Vaak is het een melodietje dat je best aardig zou kunnen vinden voor even, ware het niet dat het maar in je hoofd rond blijft zingen. Meestal is het een repeterend basthema met een melodie eroverheen.

De theorie is dat de melodie harmonieus is, maar niet volgens het "gewone model" oplost naar een eind toe. In de melodie kan ook een kleine afwijking zitten die het "westers" oor niet gewend is. Je hersenen proberen de oplossing te zoeken en blijven het fragment afdraaien. Als remedie wordt geadviseerd de melodie uit te zingen, waardoor het probleem zou verdwijnen.

Van tevoren is niet aan te geven of iets uiteindelijk ook een "oorwurm" wordt, want iedereen beluistert muziek anders. Ook bij dezelfde beluisteraar hoeft een en hetzelfde fragment niet tot een "oorwurm" te leiden, omdat de situatie waarin je muziek hoort altijd verschilt.

Met oorwurm wordt ook de achtergrondmuziek bij een reclame aangeduid. Hoort men het melodietje los, dan kan het zijn dat men direct denkt aan het product.'

Erger wordt het als je er twee hebt, en je kan niet besluiten welke je het gaat winnen. Dat heb ik nu met Kylie Minogue's 'Can't Get You Out Of My Head' en Gnarls Barkley's 'Crazy'.

Kylie laat zien, dat je er als vrouw verdraaid hot uit kan zien, Gnarls kreunt zijn creatieve video geweldig tot het einde. Tevens, wat een toeval, zijn deze twee artiesten ook nog aan de kleine kant. Lichamelijk gezien dan.


Nah, ik ga toch voor Kylie met haar wulpse dansjes, en nogmaals op de 'play' knop drukt!


De kriebels



Geen opmerkingen:

Een reactie posten