zaterdag 19 februari 2011

Heilige huisjes

Het is toch ook wat, anno 2011 vallen de heilige huisjes bij bosjes om. Wat tot vorig jaar nog driftig in de doofpot werd gestopt, komt nu met een rotgang naar boven drijven.


Het was natuurlijk een publiek geheim dat het gebeurde, maar sinds een jaar kan het niet meer onder de mantel der sacramenten verstopt worden. De daders, die niet tot deze Roomse zaligheid behoorden worden al sinds jaar en dag publiekelijk aan de schandpaal genageld, echter deze vromen niet.


Het gaat er nu druk worden, op de schandplek, waar nu ook de bewoners van de omgevallen heilige huisjes terecht gaan komen. Niet dat ik dat betreur hoor, immers, het is alom bekend dat ik dit soort beesten liever zie bungelen, dan klungelen.


Nu, nadat sinds een jaar het misbruik door priesters met pedofiele/homoseksuele neigingen ruimschoots in de media is geweest, is het voor het openbaar ministerie nog niet zeker of er tot vervolging kan worden over gegaan. 


Het gaat om zes zaken die door de commissie Deetman aan het OM zijn geleverd. "Wij adviseren de aangevers een gesprek aan te vragen met een zedenrechercheur,” aldus de zegsman van het OM. „In zo'n gesprek kan aan de orde komen wat er is gebeurd en kan bekeken worden of de zaak is verjaard. De melder kan vervolgens beslissen of er aangifte wordt gedaan”.


Kijk, daar wringt naar mijn mening de schoen, zedenzaken zouden nooit mogen verjaren. Bij het verjaren van dit soort zaken, is het slachtoffer dubbel de pisang, en de dader gaat vrijuit.


Ook voorkom je blunders zoals hier onder beschreven. Let wel het gaat mij er niet om of iemand schuldig is, of niet, maar om het argument.



Zedenzaak toch niet verjaard
door Jan Reijnders BREDA. zaterdag 07 februari 2009
   
De rechtbank in Breda verklaart het Openbaar Ministerie toch ontvankelijk in de zedenzaak tegen een nu 73-jarige grootvader uit Oosterhout.


Het OM was ervan overtuigd dat de zaak, die dateert uit 1991 verjaard is en vroeg de rechtbank om 'niet ontvankelijk' verklaard te worden. Volgens de officier van justitie was het misbruik van opa van zijn toen tienjarige kleindochter al in 2003 verjaard.


De rechtbank stelt echter vast dat de zaak pas in 2011 verjaart. Voor de grootvader in kwestie maken de curieuze juridische verwikkelingen niet uit. Het OM wordt weliswaar tegen wil en dank ontvankelijk verklaard, maar de man wordt vrijgesproken. De rechtbank ziet te weinig bewijs voor het misbruik in 1991, waarmee het meisje pas in 2005 voor de draad kwam.


De rechtbank stelt vast dat de belastende verklaringen van de vriend en de moeder van het meisje louter en alleen uit haar koker komen. Bovendien heeft de 73-jarige verdachte, ook op de strafzitting, 'consequent en gemotiveerd' ontkend, overweegt de rechtbank.


Het Openbaar Ministerie trekt lering uit de ongelukkige gang van zaken, verzekert officier van justitie Huibert Donker. "Dat de zaak verjaard zou zijn, baseerden wij op een landelijke richtlijn waar een foutje in bleek te zitten. Dat trekken we ons aan. Natuurlijk willen we een ongeluk als dit voorkomen. Juist de zedenwetgeving is zeer ingewikkeld, omdat die herhaaldelijk is veranderd."
(bron)


Verjaren van zedenzaken blijft in mijn mening een slechte zaak, immers het schrikeffect en het gevoel van gerechtigheid, wordt zo te niet gedaan. Het is immers begrijpelijk, dat slachtoffers, die het een en ander al verdrongen of verwerkt hebben, niet voor de formaliteit weer omhoog willen halen.


En zeker binnen een instituut als de Rooms-Katholieke kerk, een kolos die er prat op gaat een voorbeeldfunctie in de samenleving te hebben, zou voorop moeten lopen, om die verjaring van oude zaken er af te krijgen. 


Ja, van mij mogen die verjaarde zaken met terugwerkende kracht wel heropend worden, immers het gaat om een delict, die voor het slachtoffer levenslang betekend. Zeker als je weet wat sommige beesten met kinderen hebben gedaan.


Ik kan het niet over mijn hart krijgen om hier bewijsmateriaal te plaatsen van door pedofielen uitgescheurde achterwerken van jongens, maar eigenlijk zou het wel moeten.

En ook die mensen die weten/wisten wat er gebeurde, zoals Kardinaal Simonis mogen van mij keihard aangepakt worden. Indirect ben je dan medeplichtig aan het toestaan van kindermisbruik. Het zou die man sieren zich aan te geven bij Justitie. Zeker als je ziet hoe hij het ontkent heeft, terwijl hij wel degelijk wist wat er gebeurde.



Simonis: misbruik bestaat niet in RK kerk

AMSTERDAM -  Kardinaal Simonis heeft nog geen vijftien jaar geleden tegen de klagende moeder van een misbruikt misdienaartje gezegd: "Dit bestaat niet in de Rooms-Katholieke kerk. Daar doen wij niet aan".

Haar zoon werd in de jaren tachtig langdurig misbruikt door de pas vorig jaar geschorste priester Ron V. (nu 59).
In een interview met de NRC zegt de priester: "ontucht met kinderen? Het was een uiting van affectie".
V. hing altijd de populaire priester uit. "Bij pastoor Ron mocht altijd alles, wisten de misdienaars en jongetjes destijds in de wijk Meerzicht in Zoetermeer. Hij had computerspelletjes en snoep en nam regelmatig jongens mee naar de sauna. De nu 41-jarige Erwin: "We maakten uitstapjes en gingen zwemmen en met de auto rijden. Ik zat op zijn schoot te sturen en hij gaf gas. In de sauna heeft hij me aangerand".
Een van de moeders ontmaskerde Ron al in 1988, maar de zaak werd onder het tapijt geschoven, klaagt ze in de krant. Simonis promoveerde de steeds van parochie wisselende Ron (Amersfoort, Eindhoven) uiteindelijk zelfs. En als de moeder bij Simonis verhaal ging halen, werd ze weggestuurd.
De priester zegt tegenover de krant dat hij zichzelf "niet gevaarlijk" acht. ,,Ik val op jongens van rond de veertien jaar. Daar kan ik niets aan doen.''
Sinds hij op non actief is gesteld, begon hij een praktijk voor neuro linguistisch programmeren en hypnotherapie. Hij helpt nu mensen af "van angst en twijfel en nachtmerries"...
Simonis ontkent in een officiele reactie dat hij Ron beschermde. Aartsbisschop Wim Eijk schorste de pedoseksueel vorig jaar van al zijn pastorale taken. Justitie vermoedt dat hij tientallen kinderen heeft misbruikt.

Laten we hopen, in naam van alle slachtoffers, dat al die heilige huisjes gaan vallen, waar zo'n viezerik werkt.

De kriebels

1 opmerking:

  1. Lekker reclame maken voor Yvonne
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Yvonne_van_Hertum

    BeantwoordenVerwijderen