donderdag 27 januari 2011

Wat je zegt, ben je zelf

Mensen die het syndroom van Down hebben, vind ik doorgaans hele lieve , en dankbare mensen. Vroeger werden deze gehandicapte mensen ook wel Mongolen genoemd, hoewel het syndroom niets met Mongolen te maken heeft. Omdat de termen 'mongool' en 'idioot' ook wel als scheldwoordworden gebruikt, worden ze als beledigend ervaren.


Er zijn mensen in Nederland, in een publieke functie, die vinden dat ze alles mogen schrijven. Vooral met name hun politieke voorkeur. Peter Breedveld van de Vrije Universiteit in Amsterdam is zo iemand.


Deze tot het extreem-linkse blok bekeerde schrijver/blogger vindt dat de VN zijn troepen beter naar Nederland kan sturen om PVV’ers dood te schieten. Na de hevige kritiek over zijn uitspraak op zijn eigen linkse weblog ‘Frontaal Naakt’, nuanceerde hij deze met het volgende:


"Op zijn weblog laat de VU-medewerker weten dat zijn oproep om PVV’ers dood te schieten “een grapje” was. “Het ging over het uitzenden van militairen naar Afghanistan, waar alweer bijna tien jaar Afghanen worden doodgeschoten in dienst van de vrijheid en democratie. Ik stelde vast dat we hier in Nederland onze eigen Taliban hebben, dat de VN eigenlijk beter troepen naar Nederland kan sturen om PVV’ers dood te schieten. Een harde grap, en volgens sommigen ongetwijfeld een smakeloze grap, maar een grap, niettemin, dat ziet een mongool”, aldus Breedveld"


Kijk, en daar ergerde ik mij aan. Niet dat hij de VN in wil zetten om PVV'ers af te schieten, dat boeit mij niet, maar wel zijn smakeloze uitlating over mensen met het Down syndroom.


Maar van de andere kant, als je meerdere uitspraken van deze medewerker van de Vrije Universiteit gelezen hebt, weet je wel wie werkelijk een geestelijke handicap heeft.


Let wel, het zal mij een zorg zijn hoe deze 'beperkt denkende man' over anders denkende mensen zijn mening geeft, maar hoe hij het woord 'mongool' gebruikt.


Van de andere kant moet ik eerlijk zeggen, dat door dit soort 'grapjes', ik mensen met het syndroom van Down nog meer ga waarderen. Hopelijk gaan ze dit ook bij de Vrije Universiteit doen.


De kriebels


Update: 
De Vrije Universiteit distantieert zich van haar medewerker Peter Breedveld. Breedveld vroeg zich in een ironisch bedoelde tweet af of de Verenigde Naties geen troepen naar Nederland konden sturen om PVV'ers dood te schieten.

De VU weet niet hoe uitdrukkelijk ze afstand moet nemen van Breedveld, en gooide er vanmiddag een persbericht uit. "Vanuit zijn privéweblog heeft Breedveld een uitspraak
gedaan die de VU op geen enkele wijze tolereert", zo stelt de Amstelveense universiteit. "De VU distantieert zich volledig van deze uitspraak en bezint zich op te nemen maatregelen."

2 opmerkingen:

  1. Krachtig! Ben het zeker met je eens aangaande het woordgebruik van veel mensen. Woorden als mongool, homo, kankerlijer...Diep en diep triest.

    Kaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze man is überhaubt erg met zijn formuleringen, op het ordinaire af.

    BeantwoordenVerwijderen