woensdag 19 januari 2011

Red de woestijn!!!

Een commissie van drie wijze mannen onder leiding van D66-coryfee Jan Terlouw moet een oplossing vinden voor de bouw van het Groninger Forum. Met deze zin opent het DvhN de zoveelste aflevering van wat inmiddels een goedkope soapserie is geworden.


We gaan terug naar 2008, het jaar dat de toenmalige Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat samen met Max van den Berg, commissaris van de Koningin in de provincie Groningen en tevens voorzitter van de stuurgroep Zuiderzeelijn en de gedeputeerden Adema (Friesland), Bats (Drenthe), Bleker (Groningen) en Dijksma (Flevoland) een convenant ondertekenden voor een alternatief pakket ter vervanging van de ZuiderzeelijnEen leuk pakketje om de infrastructuur in Noord-Nederland aan te pakken zou je denken. 


Al sinds jaar en dag duikt er af en toe een plan op in de stad Groningen om de Oostwand van de Grote Markt aan te pakken. Deze zijde van de Grote Markt werd in 1945 tijdens de bevrijding van de stad in puin geschoten. Ook nu weer is er een plan ontworpen om de Oostzijde aantrekkelijker te maken. Natuurlijk erg progressief en gedurfd. 


Dat de aanpak niet onomstreden is bleek wel in 2005 tijdens het referendum over de haalbaarheid van onder andere het Groninger Forum (voorheen Huis van informatie en geschiedenis).






Met vrijkomen van het geld, dat voor de Zuiderzeelijn bestemt was, dacht het stadsbestuur een slordige 35 miljoen euro binnen te kunnen slepen voor dit project.


De tegenstanders van dit, inmiddels prestige object, hebben hun mond ook nooit gehouden. Intimidatie van uit de plaatselijk PvdA is dan ook schering en inslag. Een leuk voorbeeld komt uit april 2009 waar volgens PvdA-voorman Frank de Vries, fractievoorzitter van de Stadspartij, Robert Prummel akkoord wilde gaan met de bouw van het Groninger Forum om zitting te kunnen nemen in het nieuwe college van B en W. Dit bleek niet waar te zijn, volgens Robert Prummel, lees hier zijn reactie.


Ook Groningse oud-wethouder Klaas Swaak (PvdA) liet zich niet onbetuigd met het neersabelen van vermeende tegenstanders. Wytze Patijn, die decaan is van de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit Delft, kreeg er goed van langs op Swaak z'n weblog. De reactie van Patijn is hier te lezen. Swaak heeft inmiddels het blog aangepast en een excuus geplaatst (patijn doc).


Dat er een kink in de kabel zou kunnen ontstaan bij de aanpak van de Oostwand, is niet meegenomen in de planning, getuige het bericht van van 23 oktober 2010 waar aangekondigd wordt, dat de sloop voor het Forum al in januari 2011 zou kunnen beginnen. 


Ook gedeputeerde William Moorlag (PvdA) bevestigd in november 2010, dat de 35 miljoen van de Provicie Groningen overgemaakt gaat worden. Dit lijkt echter een verkeerde inschatting te zijn, de Groninger staten blijken zeer kritisch te zijn. (zie video)


Desondanks blijft het 'progressief' college van de stad Groningen het vertrouwen houden in de bijdrage. Wethouder Ton Schroor (D'66) gaat er vanuit  dat de miljoenen gewoon binnen blijven komen. Dat ook deze wethouder het politieke spelletje van zijn collega's heeft overgenomen, blijkt wel als hij de provinciale staten onder druk probeert te zetten. Immers, de stad Groningen heeft al miljoenen uitgegeven aan aankopen van panden, planning etc.


Groot was de deceptie dan ook, dat de provinciale staten, de verwachte miljoenen niet beschikbaar stelden. Het CDA spreekt zelfs van een 'bodemloze put' en een 'waardeloos plan'. (filmpje)


En zo kan je door blijven gaan over wat inmiddels al een goedkope soapopera is geworden. En dan heb ik het nog niet eens over de plannen voor een tram in de stad Groningen gehad.


En wat heeft de woestijn in de titel dan met dit verhaal te maken zal je vragen. Heel simpel, dit geeft weer, hoe bestuurders van een bijna failliete stad, heel gemakkelijk belastinggelden uitgeven aan prestige objecten die economisch van nul en generlei waarde zijn.


Sterker nog, zou je dit 'progressief bestuur' in de woestijn zetten, dan zijn binnen 2 uur de zandkorrels op!


De kriebels

2 opmerkingen: