zondag 23 januari 2011

Kijkcijferkanonnen

Boer zoekt vrouw, een programma van de KRO, gepresenteerd door de altijd 17 jaar blijvende Yvon Jaspers, trok vorige week weer bijna 5 miljoen kijkers.


In tijden dat het digitale tijdperk open ligt voor iedereen om een partner te vinden, scheurt de KRO alle registers open voor enkele 'kansloze' boer'n jongens aan een levensgezel te plakken. 


Het beheerst niet alleen het leven van die jongens en stadse freules, nee heel Nederland leeft mee. Ook als verstokte niet-kijker blijf je op de hoogte van Annemarie of Richard, die volgens velen zo in 'The Adams Family' mee kan doen. 


Ook Twitter ontkomt niet aan de rage, iedereen kwettert #bzv, de laatste ruft van Richard, Johannes met een liefde voor SM. Daar tussen huppelt Yvon Jasper als een vrolijke deerne, vol enthousiasme en jeugdigheid.


Iedereen leeft mee met de volgende meid die af moet vallen, of zijn juist blij dat juist zij oprot. Het lijkt wel 'The Voice Of Holland' of 'Popstars'. En toch, misschien heel krom geredeneerd, lijken ze ook wel op elkaar. Het blijft gewoon amusement, hoe je het ook bekijkt.


Geef ze brood en spelen, zeiden de Romeinen, dan blijven ze rustig. En of ze gelijk hadden. Toegegeven, de KRO weet dit programma op een knappe manier  tot den treuren uit te melken, net zoals 'All You Need Is Love' door Robert Ten Brinke is uitgezogen.


Begrijp mij niet verkeerd, ik gun ieder zijn ding hoor. Lees dit ook niet als kritiek.  Maar misschien ben ik nog wel een zwijmelende idealist, die wacht dat de dartelende Yvon een programma gaat presenteren zoals 'Gehandicapte zoekt passende woonvorm', 'Meer handen aan het bed', of 'De juiste behandeling voor Brandon'.


Het zijn maar suggesties, en waarschijnlijk geen geen grote kijkcijferkanonnen, maar het is wel verdomd hard nodig in dit land.


De kriebels

4 opmerkingen:

  1. Tsja... zou het niet zo zijn dat we de de idioterie van programma's als BZV & TVOH nodig hebben om de ernst van het leven even te ontvluchten zodat we het daarna weer beter kunnen handelen?

    Snap je boodschap maar denk alleen niet dat een tv-programma de oplossing is voor de onderwerpen die je noemt.
    Dat het heel hard nodig is zijn we het snel over eens!
    Aan de andere kant... stuur eens een suggestie naar John de Mol! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een oplossing zal het ook niet bieden, daar ben ik mij ook van bewust. Maar het onder de aandacht brengen van de mensen is ook al pure winst.
    Ik zal John mailen, kijken wat hij er van zegt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb je vanaf nu ook in m'n blogroll :-)

    BeantwoordenVerwijderen