zondag 30 januari 2011

Vasthouden aan oude normen

Zondagsrust, iets wat stamt uit de tijd, toen de aanhangers van de Christelijke kerk nog met hel en verdoemenis dreigden, om hun achterban in het gareel te houden. Die 'rust' werd iedereen letterlijk opgedrongen, of je nu in een opperwezen geloofde, of niet, je had je maar te schikken naar de wil van de gelovigen.


Nu in de 21e eeuw, met een compleet veranderde samenleving, zien de met hel en verdoemenis prekenden met lede ogen aan, dat de zondag door het grootste gedeelte van de bevolking niet meer beleefd wordt, zoals zij dat wensen. 


In tijden dat de communicatie en de beleving van mensen zo snel aan het veranderen is, staan ze beteuterd aan de zijkant toe te kijken. Zwijmelen hoe het vroeger was, toen ze nog middels sociale druk, anders denkenden hun wil op konden leggen.


Op zondag werken is al jaren geen taboe meer, immers kijk maar naar de gezondheidszorg of de fabrieken waar in ploegendienst wordt gewerkt. Winkels die regelmatig een koopzondag hebben, is ook al lang geen uitzondering meer. 


En toch probeert men, zeker in de plaatselijke politiek, deze ontwikkelingen toch nog tegen te houden. Neem nu het idyllische plaatsje Borger in Drenthe, waar de Albert Heyn via een maas in de wetgeving, nu 24 uur per dag open kan blijven.


Wethouder Frits Alberts (CDA) van de gemeente Borger-Odoorn wil nader onderzoek of de zondagopenstelling van Albert Heijn in Borger is tegen te gaan. Hij is niet gelukkig met de opening het hele jaar door. Vorig jaar wees de gemeenteraad het verzoek van Albert Heijn om op zondag open te mogen nog af. In het coalitieakkoord namen de partijen zelfs op dat het aantal koopzondagen beperkt blijft tot maximaal twaalf. "Het was de voorwaarde waarop ChristenUnie wilde meedoen aan de coalitie", zegt Alberts. (klik)


Dat het voor een overgroot gedeelte van de bevolking geen probleem is dat winkels 24/7 open zijn, doet er niet toe. De zondagsrust dient gerespecteerd te worden.


Die zondagsrust, die in mijn beleving betekende, dat die klokken 's ochtends irritant luidden, auto's dubbel geparkeerd stonden, Openbaar vervoer dat minimaal reed of een enge, boos uitziende man je er op aansprak als je een brief op de post deed, die zondagsrust is godzijdank voorbij, en die willen we ook niet meer.


Van mij mag een ieder zijn zondag invullen als hij wil, oftie nu naar de kerk gaat, of naar Appie om boodschappen te doen, dat is mij om't even. 


Ik vind wel, dat dit soort mensen, een kleine groep, zich neer zou moeten leggen bij de geest van deze tijd. De tijden dat kleine groepen schreeuwers het voor 't zeggen hadden is voor bij, en dat zou zo moeten blijven, of het nu Christen, Moslims of wat dan ook zijn.


En op basis van respect voor elkaar zou dat ook moeten lukken.


De kriebels

2 opmerkingen:

  1. Als de gristelijken nu echt mee willen gaan in de huidige tijdsgeest zouden ze gewoon een deel van de Appie afhuren om daar hun diensten te houden!
    Zijn we ook meteen verlost van die achterlijke klokken en bovendien is er bij de Appie doorgaans parkeergelegenheid genoeg!
    Gewoon "out of the box" denken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh absoluut Gert, dat ben ik helemaal met je eens!

    BeantwoordenVerwijderen